Odpad dostal druhú šancu
Cukrová trstina (bagasa)
Dokonalý príklad upcyklingu. Cukrová trstina je zdrojom pri výrobe cukru, alebo šťavy z cukrovej trstiny. Čo sa pri výrobe nevyužije, stáva sa odpadom, ktorý bol predtým spaľovaný. Prečo nepremeniť odpadový produkt na niečo užitočné?
Cukrová trstina je nenáročná rastlina rastúca do výšky až 7 metrov. Rastie „nadivoko“ v teplých oblastiach, preto ju považujeme za „obra“ medzi trávami. Podobne ako bambus sa obnovuje rýchlo, vďaka čomu má potenciál nahradiť niektoré papierové výrobky, a to bez ťaženia či odlesňovania. Jej rozsiahle využitie obohacuje svet aj vďaka tomu, že mäkký zvyšok po vylisovaní šťavy (tzv. bagasa) nachádza svoje druhotné využitie. Odpad tak dostáva druhú šancu a „premodeluje“ sa do užitočného gastro riadu na jednorazové použitie.
Bagasa má vysokú teplotnú odolnosť, môže sa použiť v mrazničke aj ohrievať v mikrovlnke spolu s jedlom. Pri príliš horúcich jedlách síce môže stratiť pevnosť, napriek tomu však ide o materiál s veľmi dobrými termoizolačnými vlastnosťami. Na rozdiel od polystyrénu je ale úplne bezpečný a neuvoľňuje do jedla škodlivé látky, a to ani pri vyšších teplotách.
Výrobky z cukrovej trstiny sa veľmi rýchlo rozkladajú a kompostovaním sú schopné premeny na užitočné hnojivo.
Všetky produkty z cukrovej trstiny nájdete TU.